Jouw hypotheek in het nieuwe jaar

Zoals elk jaar wijzigt er per 1 januari het een en ander aan de hypotheekregels.

Het zijn geen schokkende aanpassingen, maar wel dingen om rekening mee te houden als je van plan bent in het nieuwe jaar een hypotheek af (of over) te sluiten. Daarom hebben we de vier voornaamste wijzigingen even kort voor je op een rijtje gezet.

 

1. De NHG-grens stijgt naar 310.000 euro

In 2019 kwam je in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als je een woning kocht met een koopsom tot 290.000 euro In 2020 gaat die grens omhoog naar 310.000 euro. Dat is gunstig, al is het nieuwe bedrag nog altijd enkele duizenden euro’s lager dan de gemiddelde huizenprijs van dit moment.

 

2. Energiebesparing wordt beloond

Als je energiebesparende maatregelen treft aan je woning, mag je tot 6% van de woningwaarde extra lenen. Voorwaarde is wel dat je bruto jaarinkomen minimaal 33.000 euro bedraagt.

 

3. De hypotheekrenteaftrek daalt

Al sinds 2014 is de overheid de hypotheekrenteaftrek aan het afbouwen. Het maximale percentage van dit fiscale voordeel is de afgelopen jaren gedaald van 52% naar 46% in 2020. Dat kan flink schelen, zeker als je een inkomen hebt van boven de 68.507 euro.

 

4. Tweeverdieners kunnen meer lenen

Bij tweeverdieners wordt het inkomen van de minst verdienende partner altijd maar voor een deel meegeteld bij het bepalen van het maximale hypotheekbedrag. In 2020 stijgt het deel dat wordt meegeteld van 70% naar 80%. Dat betekent dat je per saldo meer kunt lenen.

De inbrekers wrijven zich alweer in de handen…

Wat kun je doen om ongewenst bezoek tijdens de donkere dagen te voorkomen?

Veel mensen zijn tijdens de feestdagen op stap. Hun woning kan dan een aantrekkelijke prooi zijn voor inbrekers, zeker als er duidelijk niemand thuis is. Uit onderzoek* blijkt dat het inbraakrisico tijdens kerst en oud & nieuw maar liefst 124 procent hoger is dan normaal. Daarom geven we je hier enkele tips om je woning zo veilig mogelijk achter te laten als je rond de feestdagen weg gaat.

Let op, ook met Sinterklaasavond zijn inbrekers bijzonder actief!

  1.  Zorg dat er ’s avonds licht brandt
    Gebruik een of meerdere tijdschakelaars om ervoor te zorgen dat er ’s avonds licht aan is in je woning. Beperk dit niet tot de woonkamer maar laat ook boven een lichtje branden.
  2. Laat geen kostbare dingen in het zicht liggen
    Een inbreker die van buiten een iPad, laptop of iets dergelijks op tafel ziet liggen, zal eerder in de verleiding komen om juist bij jou zijn slag te slaan.
  3. Vraag je buren een oogje in het zeil te houden
    Vertel je buren dat je weg gaat. Vraag hen eventueel de post van de mat te halen en de gordijnen ’s avonds dicht en ’s morgens weer open te doen.
  4. Wees voorzichtig met Facebook
    Inbrekers gebruiken ook social media. Bedenk dus goed wie er allemaal kan meelezen als jij via Facebook, Instagram of Twitter aankondigt wat je tijdens de feestdagen gaat doen.
  5. Richt een WhatsApp-groep op
    Een WhatsApp-groep met je medebuurtbewoners is een prima middel om te zorgen voor extra waakzaamheid. Op www.wabp.nl zie je of er bij jou in de buurt al zo’n groep bestaat.

 

* Bron: Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC)

5 tips voor een geslaagd stookseizoen

Goed en verantwoord stoken in kachel of open haard lijkt eenvoudiger dan het is.

Het stookseizoen is op komst. Het wordt weer tijd om gezellig samen bij de kachel of open haard te zitten. En dat natuurlijk liefst zo veilig en milieuvriendelijk mogelijk. Met het oog daarop geven we u deze keer een vijftal stooktips.

 

1. Laat elk jaar uw schoorsteen vegen

Een goed geveegde schoorsteen verkleint de kans op schoorsteenbrand. Laat daarom eens per jaar uw schoorsteen vegen en let erop dat uw schoorsteenveger is aangesloten bij de brancheorganisatie ASPB (aspb.nl). Heeft u een extra risicovolle woning, bijvoorbeeld vanwege een rieten kap, dan is een ASPB-schoorsteenveger voor de verzekering zelfs verplicht. Check bij twijfel uw polis.

2. Stoken zonder rook

Experts zeggen dat de Zwitserse stookmethode zorgt voor het minste rook. Daarbij legt u tijdens het aanmaken van de kachel of open haard het meest brandbare materiaal bovenaan. Zo creëert u direct vanaf het het begin al een vrijwel volledige verbranding. De hoeveelheid schadelijke rook wordt geminimaliseerd, net als de stankoverlast voor de buren. Meer informatie over de Zwitserse stookmethode vindt u op bijvoorbeeld bewuststoken.eu.

3. Zorg voor goede ventilatie

Als er tijdens het stoken niet genoeg verse lucht in de woonkamer komt, kan er onderdruk ontstaan. Dat kan ertoe leiden dat de rook de kamer in komt in plaats van te worden afgevoerd via de schoorsteen. U kunt dit ongewenste effect voorkomen door goed te ventileren. Zet bijvoorbeeld een bovenlicht op een kier zolang u aan het stoken bent

4. Pas op met langdurig, droog weer

Is er sprake van langdurig droog weer? Bijvoorbeeld tijdens een periode van koude winterdagen met oostenwind? Dan is de kans op brand vele malen groter, vooral voor huizen met een rieten dak. Wij adviseren dan om even niet te stoken.

5. Raadpleeg onze Stookwijzer

De samenwerkende onderlinge verzekeringsmaatschappijen hebben een Stookwijzer samengesteld, met nog veel meer praktische informatie en tips voor het stookseizoen. U kunt deze Stookwijzer hier downloaden.

Straks op vakantie naar het land van de Brexit?

Wat betekent de Brexit voor toekomstige reizen naar het Verenigd Koninkrijk? Over de Brexit is nog veel onduidelijk. Zoals het er nu voor staat, is 31 oktober 2019 de datum waarop het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie gaat verlaten. Misschien komt er nog weer uitstel, maar het zou goed kunnen dat het ook dan toch op een Brexit uitdraait. Wat betekent dat als u plannen hebt om die kant op te reizen? Enkele voorbeelden.

De Europese zorgpas geldt niet meer

Na de Brexit is de Europese zorgpas (EHIC) niet meer geldig in het Verenigd Koninkrijk. Aangezien de kans groot is dat medische zorg in het VK na de Brexit duurder wordt, is het verstandig om tijdig te checken of uw reisverzekering (of zorgverzekering) wel voldoende dekking biedt.

De wachttijden bij de grens worden langer

Na de Brexit is er geen vrij verkeer van personen en goederen meer tussen het VK en de Europese Unie. Houd daarom bij het plannen van uw reis rekening met lange rijen bij de douane en paspoortcontrole.

Mobiel internetten wordt duurder

Na de Brexit kunt u in het VK niet meer mobiel internetten tegen hetzelfde tarief als in Nederland. Die Europese afspraak is dan vervallen. Zet dus de roaming-functie op uw  mobiele telefoon uit en maak gebruik van gratis WiFi-punten (daar zijn er gelukkig steeds meer van).

Claimen bij vertraging of annulering blijft mogelijk

Is uw vlucht naar of vanuit het Verenigd Koninkrijk geannuleerd of meer dan drie uur vertraagd? Dan kunt u voorlopig nog gewoon vergoeding claimen voor het tijdsverlies, op grond van de Europese Verordening 261/2004. Voor meer informatie: EUclaim.

5 tips tegen appen in het verkeer

Hoe voorkom je ongelukken en bekeuringen door ongeoorloofd mobielgebruik? Volgens cijfers van het Openbaar Ministerie vallen er jaarlijks honderden slachtoffers door mobielgebruik in het verkeer. Handheld telefoongebruik is dan ook verboden voor bestuurders. Overtreders in motorvoertuigen krijgen een bekeuring van 240 euro. Sinds 1 juli dit jaar geldt dit verbod ook voor fietsers; zij riskeren een boete van 95 euro. Hoe voorkomt u nu dat u toch in de verleiding komt om onderweg uw telefoon te gebruiken? Dat kan op verschillende manieren. Hier volgen 5 voorbeelden.

5 tips

1. De ‘niet storen’-functie van uw smartphone
Zowel iPhones als Androidtelefoons bieden de mogelijkheid om berichten, notificaties en telefoongesprekken tijdens het rijden automatisch tegen te houden.

2. Drive Safe
Deze app zorgt ervoor dat er automatisch een bericht wordt gestuurd naar mensen die u bellen, sms’en of Whatsappen.

3. New Car Mode
Deze app zet binnenkomende berichten en notificaties om naar spraak en speelt ze direct hoorbaar af

4. Mobilio
Deze app beloont u met cryptomunten als u tijdens het rijden uw smartphone niet gebruikt.

5. Telefoon uit
Waarschijnlijk de meest afdoende manier om elk risico te vermijden: zet uw telefoon gewoon uit als u gaat rijden of fietsen!

Gaat uw kind wel goed verzekerd op kamers?

 

 

Niet alle risico’s vallen onder de dekking van verzekering van de ouders.

Gaat uw kind na de vakantie op kamers, bijvoorbeeld in verband met studie? Dan is het verstandig om nu al eens goed te kijken naar de verzekeringen. Welke risico’s zijn er? Wat bijvoorbeeld als er bij uw kind wordt ingebroken? Sommige risico’s vallen onder de dekking van de verzekering van de ouders, maar voor andere moet echt een aparte polis worden afgesloten.

Doe de check

Wilt u weten hoe het in uw geval zit en wat u eventueel nog te doen staat? Doe dan de SnelZekerCheck van het Verbond van Verzekeraars. U kunt natuurlijk ook contact opnemen met de onderlinge. Wij bieden u graag zekerheid.

Diefstal van uw vakantiespullen. Wat nu?

 

 

Op vakantie zijn we soms wat minder voorzichtig dan thuis, misschien wel doordat we ons zo lekker ontspannen voelen. Het gebeurt bijvoorbeeld nogal eens dat mensen hun hebben en houden zomaar op het strand laten liggen om even een duik in zee te nemen. Ook in (huur)auto’s worden regelmatig kostbare spullen onbeheerd achtergelaten. Maar al te vaak staan er dan al dieven klaar om hun slag te slaan.

Wat krijgt u eigenlijk vergoed?

Het vervelende is dat diefstal op vakantie niet altijd door de verzekering wordt gedekt. Dan gaat het vaak om situaties waarbij spullen onbeheerd worden achtergelaten. Daarnaast komt het soms voor dat de maximale vergoeding tegenvalt in vergelijking met de waarde van de gestolen goederen. Dit kan voorkomen bij duurdere spullen. Het is dus verstandig daar goed op te letten wanneer u een reisverzekering afsluit, zeker als u waardevolle spullen wilt meenemen op vakantie. Heeft u de waardevolle spullen niet direct nodig op vakantie? Neem ze dan voor alle zekerheid niet mee.

Zomaar wat tips

  • Laat geen dure spullen in de auto liggen en leg bagage uit het zicht.
  • Bewaar geen belangrijke spullen in het buitenvak van uw rugzak.
  • Sluit uw auto altijd goed af, al gaat u maar heel even ergens iets drinken.
  • Wordt u toch bestolen? Doe dan altijd aangifte bij de plaatselijke politie.

Diefstal dure GPS-systemen treft agrarische sector

De schade is groot, want zo’n GPS-systeem kost gauw € 15.000,- per stuk.

Ook in de agrarische sector wordt gretig gebruik gemaakt van moderne technologie. Zo kunnen agrariërs en loonwerkers efficiënter werken dankzij GPS-systemen in hun tractoren. Helaas blijken deze systemen een gemakkelijke prooi te zijn voor dieven; het aantal meldingen van diefstal is de afgelopen tijd sterk gestegen.

Wie zit erachter?

Het heeft er alle schijn van dat er georganiseerde criminelen actief zijn die zich helemaal richten op het ontvreemden van deze dure apparatuur. De onverlaten kunnen van grote afstand zien of een tractor is uitgerust met een GPS-systeem. Doordat tractoren vaak onbeheerd worden achtergelaten, is het voor de dieven betrekkelijk eenvoudig om het kostbare systeem er vervolgens uit te stelen.

Wat doen we ertegen?

Belangenorganisaties voor de agrarische sector roepen ondernemers op om hun landbouwwerktuigen te stallen in schuren en loodsen en die op slot te doen. Ook het plaatsen van bewakingscamera’s kan een preventief effect hebben.

Test: Hoe staat het met uw verkeerskennis?

 

Bent u nog helemaal up-to-date met de nieuwste verkeersregels? Doe de test!

Zoals het verkeer in Nederland verandert (denk alleen maar aan al die e-bikes, scootmobiels en andere ‘nieuwkomers’ op de weg), zo veranderen ook de verkeersregels. Gelukkig biedt Veilig Verkeer Nederland een handige online test waarmee u zelf kunt beoordelen of u op dit gebied nog wel bij de tijd bent.

Bijna de helft van de regels is veranderd

Volgens Veilig Verkeer Nederland is maar liefst 40 procent van de verkeersregels de afgelopen 15 jaar veranderd. Heeft u dat allemaal kunnen bijbenen? Of zou het kunnen dat uw kennis van de regels niet meer helemaal compleet en actueel is? U kunt het nu zelf heel eenvoudig testen.

Doe de test!

De verkeerstest van Veilig Verkeer Nederland is onderverdeeld in pittige vragen voor automobilisten, fietsers, voetgangers en scootmobielgebruikers. U kunt kiezen uit twee versies: een korte en een uitgebreide test. Wilt u veilig aan het verkeer deelnemen? Ga dan naar https://opfriscursus.vvn.nl/v/start en test uw kennis van de regels!

Waar slaan inbrekers het liefst toe?

 

Volgens het CBS wordt er in duurdere woningen en buurten vaker ingebroken. Daarbij blijken de inbrekers een voorkeur te hebben voor stedelijke omgevingen. Kleinere gemeenschappen, waar bewoners relatief veel contact met elkaar hebben, worden minder vaak getroffen door inbraken.

 

Meer woningwaarde is meer risico

Volgens de Veiligheidsmonitor van het CBS is er in 2017 ingebroken (of een poging tot inbraak gedaan) in een op de vijf woningen met een WOZ-waarde van 500 duizend euro of meer. Ook buurten waar veel woningen staan met een hogere WOZ-waarde zijn vaker het doelwit van inbrekers.

 

Sociale contacten verkleinen het gevaar

Naast de waarde van de woning (en dus de te verwachten buit) speelt het karakter van de omgeving een rol. Inbrekers slaan graag toe in grotere plaatsen, waarschijnlijk omdat bewoners elkaar daar vaak nauwelijks kennen. In buurten waarvoor dat geldt, wordt ruim twee keer zoveel ingebroken als in buurten waar mensen meer contact met elkaar hebben.

 

Investeren in preventie

Mensen kunnen ook zelf maatregelen treffen om het inbrekers moeilijker te maken. Zo had volgens het CBS-onderzoek 76 procent van de bevolking geïnvesteerd in buitenverlichting en 65 procent in extra veiligheidssloten. Bewoners van vrijstaande woningen doen het meest aan preventie, bewoners van studentenkamers en bovenwoningen het minst.

 

Doe de test!

Klik hier als u wilt lezen wat het CBS precies over dit onderwerp te vertellen heeft. En bent u benieuwd of u eigenlijk wel optimaal verzekerd bent tegen inbraak? Laat het ons weten; wij adviseren u graag.