Na de storm

Op donderdag 18 januari trok een heftige westerstorm over ons land. Daken raakten beschadigd, vrachtwagens kantelden en bomen en takken hinderden het verkeer op auto- en spoorwegen. Er vielen zelfs doden te betreuren. In de loop van de middag nam de windkracht af, maar het verkeer bleef nog lange tijd ontregeld. Voor de schade-experts van de verzekeraars begon het werk op dat moment.

90 miljoen euro schade

De eerste schaderamingen van het Verbond van Verzekeraars gaan uit van ongeveer 90 miljoen euro. Hierin is schade aan overheidseigendommen en bedrijven niet meegenomen. De vereniging Nederlandse Assurantie Beurs (VNAB), de brancheorganisatie voor de zakelijke verzekeringsmarkt, ontving ongeveer 3.600 schademeldingen voor zo’n 30 miljoen euro. De landbouwsector liep eveneens flinke klappen op.

Schademeldingen Onderlinge

Ook bij de Onderlinge zijn de nodige schademeldingen binnengekomen. [aanvullen met cijfers, opvallende zaken per Onderlinge]

Zorgvuldig en snel

We doen vanzelfsprekend moeite om alle schademeldingen zo zorgvuldig en snel mogelijk af te handelen. Mocht u hierover vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Sterke regionale verschillen in aantal verkeersongevallen

Uit de Risicomonitor Verkeer van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat het aantal schadeclaims door particuliere bestuurders vorig jaar met 10% is toegenomen. Verzekeraars noemen het gebruik van smartphones achter het stuur en toenemende drukte op de wegen als belangrijkste oorzaken.

Hoog percentage claims in zuidelijke provincies

Opvallend is het hoge percentage claims in de zuidelijke provincies. Het Verbond van Verzekeraars noemt een aantal mogelijke redenen voor deze verschillen. Zo zijn in de regio meer provinciale wegen, die relatief minder veilig zijn dan snelwegen.

Bij Onderlingen aantal schadeclaims relatief laag?

Maar dat verklaart niet het hoge aantal claims in de zuidelijke provincies in vergelijking met de andere regio’s buiten de Randstad. Rudi Buis, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, gaf in een interview met de NOS als mogelijke reden dat in de regio boven de grote rivieren een groot aantal Onderlinge-verzekeraars actief is. “Dat zijn kleine verzekeraars zonder winstoogmerk, die vaak een deel van de premie terugstorten als ze in een jaar weinig hebben uitgekeerd. Kennelijk stimuleert dat om niet ieder krasje op de auto bij de verzekeraar als schade op te geven en daardoor blijft het aantal schadeclaims in die provincies redelijk laag.”

Het interview met Rudi Buis is hier te vinden.